Lang & Gelukkig


Toneelvereniging Pardoes bestaat dit jaar 25 jaar en daarom willen we dit graag groots aan pakken.

Er was eens....even totaal wat anders. Hoewel de titel het doet vermoeden is "Lang en gelukkig" geen normaal sprookje. Toneelvereniging Pardoes neemt je mee in de wereld van Assepoester, Roodkapje en de Wolf, boze stiefmoeders en goede feeën. Je zult vanzelf gaan zien, dat de sprookjes zoals wij ze kennen ook heel anders hadden kunnen lopen. Want stel je toch eens voor dat Roodkapje verliefd wordt op de wolf, of de prins van sprookjesland zo on-charmant is dat zijn moeder geen andere optie ziet dan hem uit te huwelijken. Het brengt een nieuwe kijk op de sprookjes die we kennen. Eentje die voor volwassenen ineens ook een stuk interessanter wordt.

"Lang en gelukkig" is een voorstelling van Don Duys.

Regie: Jelske van Dooren


De voorstellingen van onze jubileumshow worden gehouden in activiteitenschuur De Muilerij

Zaterdag 2 November - 20:00 uur (UITVERKOCHT)

Zondag 3 November - 14:00 uur. (UITVERKOCHT)


Zaterdag 9 November - 20.00 uur (UITVERKOCHT)

Zondag 10 November - 14.00 uur. (UITVERKOCHT)Recensie Lang & Gelukkig

Geschreven door: Henriette Wachelder

Lang en gelukkig werd geschreven door Don Duys in 2007 voor het professionele RO theater (Theater Rotterdam) en sindsdien vele malen opgevoerd, onder andere door Alex Klaasen en Arjan Ederveen. In 2010 is een Nederlandse film, met gelijknamige titel in premiere gegaan. Zoals de titel doet vermoeden, is Lang en Gelukkig een sprookje. Geen gewoon sprookje maar een revue, een parade aan spookjesfiguren met een knipoog naar de realiteit en een scheutje nichten-lol. Voor het hele gezin geschikt en door de vele toespelingen ook voor volwassenen aansprekend. Toneelvereniging Pardoes uit Netersel onder regie van Jeske van Dooren, speelt de sterren van de hemel en haalt alles uit de kast in dit jubileumjaar.
De verhaallijnen van twee sprookjes, assepoester en roodkapje, komen in Lang en Gelukkig tezamen. Het schitterende decor is creatief ontworpen met eigentijdse digitale beelden. Op een grote achterwand, waar in deur in zit, worden grote sfeer afbeeldingen geprojecteerd van het bos, de salon van de baron en een kamer in het paleis. Zo worden snel andere ruimtes gecreëerd. Tegelijker tijd worden op de andere kant van de vloer passende decorstukken geplaatst, zoals bomen, muurwanden en een tafeltje met heerlijke bourbon. Alhoewel het wisselen af en toe nog wat onzeker gebeurde en daardoor wat rommelig overkwam, is het idee briljant. Ondersteunt met een vrolijk tango muziekje leek het alsof de ‘toneelknechten’ telkens dansant met het decorstuk de vloer op - en af dansten. Een heus lichtplan maakte de enscenering compleet! De timing daarvan kan nog verbeteren, het op het juiste moment aan en uitlichten van bepaalde personen of attributen is een vak apart. De intermezzo’s van het jagerskoppel Karli Hendriks en Roos Schults werken als overgangen tussen de sprookjes en hilarisch als ze hum schiettalent oefenen in een game geprojecteerd op het toneel.
Assepoester gespeeld door Demi van Roovert wordt eigentijds neergezet als eigen-wijze puber, die zich afzet tegen haar vader. De op geld uit zijnde stiefmoeder (Wieteke van Gastel) en haar twee toneeldochters Paris en Hilton vormden een sterk trio. Drie spelers die antipathie opriepen waardoor heel de (uitverkochte)zaal op de premiere avond in katzwijm “aaaahhhh....” verzuchte en spontaan applaudisseerden, toen assepoester in een prachtige lichtjes japon boven aan de trap verscheen. Brent Engelmeers vertolkte de rol van Knoop, de bediende in huize Assepoester, en tot over zijn oren verliefd op de dochter van zijn baas, de baron. Wat een speeltalent laat deze speler zien op deze (jonge) leeftijd!
Roodkapje, briljant naïef neergezet door Lieneke Roozen en de stoere Wolf, onwijs krachtig gespeeld door Joey Roes, waren een ander onmogelijk liefdes koppel. De prachtig gestylde ‘wolf’, continu vergezeld door 3 wolvinnen - die hij overigens niet ziet staan - gaat heel ver om de liefde van roodkapje te winnen. Maar hij wordt niet toegelaten op het bal dat gehouden wordt om een vrouw voor Prins Roderick te zoeken. Deze blue prins gespeeld door Ed Buylinckx wordt heimelijk aanbeden door zijn lakei Willem (Roel Michiels) die zijn geaardheid publiekelijk ontmaskerd als hij zich ‘onverklaarbaar’ ophoud in het bosje naast de snelweg. Marion Vugts, ervaren toneeldiva, speelt de koningin met verve en licht een tipje van de menselijke koninklijke sluier, als de koningin te veel gedronken heeft. De rest van het sprookje kennen we. De goede fee alias Annelies Maas tovert van twee computer muizen en een pompoen een heus digitaal rijtuig, dat perfect geprojecteerd, Assepoester echt laat instappen. De dansgroep mixed huidige bewegingen van streetdance met kasteeldans en zijn tevens onderdeel van de schare meisjes die als potentiële bruiden voor de prins aanwezig zijn op het bal. Wederom een goede oplossing hier bedacht om een realistisch feest neer te zetten.
Eind goed al goed, zoals in sprookjes het geval is. Maar hier ontvouwde zich op het einde een verassende twist. Assepoester verkiest de authentieke liefde van Knoop, boven een koninklijke titel. Op de heerlijk swingende tonen van ‘a brand new day’, sluit Pardoes af waarbij de gouden glitters boven uit het plafond dwarrelen.

Voor dit 25 jarig bestaansfeest is alles uit de kast gehaald. Proficiat toneelvereniging Pardoes, met jullie vurige hartstocht voor toneel.Onze jubileumvoorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door:Vriendenlijst:

Klusbedrijf Paridaans, Netersel

Anoniem

Godelieve van de Wijdeven

Anja Maas

Michiels Verhuur- en Loonbedrijf

vriendenlijst

Schrijftolk Metafoor, Netersel

Glas en Keramiek, De Muilen 12, Netersel

van Roovert Transport, Netersel

Van Hoof Fietsen, Netersel

Restaurant Het Landgoed, Esbeek

Vriendenlijst

Grip-leidend luisteren

Bouwservice Timmermans, Netersel

Restaria take-away Den Doel, Bladel

Centerloos Slijperij De Kempen, Netersel

Sylvia en Niels

Handelsonderneming Van Dommelen VOF